Wat verandert in 2018?

september 21, 2017

Inkomstenbelasting

Persoonlijk inkomen als loon of winst uit onderneming is belast in de inkomstenbelasting. De inkomstenbelasting wordt berekend in vier schijven. Een eerste deel van uw inkomen wordt in de eerste schijf belast, een opvolgend deel in de tweede schijf tegen een hoger tarief enzovoort. De grensbedragen in de schijven worden iets verhoogd. De belastingtarieven in de tweede en in de derde schijf stijgen met 0,05%. Het tarief in de vierde schijf daalt juist met 0,05%.

Heffingskorting

Heffingskortingen zijn een korting op de inkomstenbelasting. Welke u kunt toepassen, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en inkomen. De berekeningswijze en maximale bedragen van de heffingskortingen zijn licht aangepast.

Speur- en ontwikkelingswerk

Maakt u gebruik van de Afdrachtvermindering Speur- en ontwikkelingswerk? De verantwoording naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hoeft u nog maar één keer per jaar in te dienen.

Energie investeringsaftrek

Investeert u in energiezuinige technieken of duurzame energie? Dan kunt u gebruik maken van de energie investeringsaftrek (EIA). De aftrek wordt in 2018 met 0,5% verlaagd.

Vennootschapsbelasting

Rechtspersonen, zoals bijvoorbeeld de bv, betalen vennootschapsbelasting over de winst. De vennootschapsbelasting wordt berekend in twee schijven. In de eerste schijf worden winsten tot € 250.000 (was € 200.000) belast tegen een tarief van 20%. Het meerdere van de winst blijft in de tweede schijf belast met 25%.

Geneesmiddelen

Voor de omzetbelasting (btw) wordt het begrip ‘geneesmiddelen’ anders beschreven. Producten die hierdoor geen geneesmiddel meer zijn, vallen niet meer onder het lage btw-tarief van 6%.

Landbouwregeling

Voor ondernemers in de agrarische sector vervalt de landbouwregeling in de btw. Op geleverde producten en diensten moet btw worden berekend. Betaalde btw kan als voorheffing worden verrekend.

Kansspelbelasting

En houdt u van een gokje? Gewonnen prijzen in het eerste halfjaar van 2018 worden met 30,1% kansspelbelasting belast. Daarvoor en daarna is het tarief 29%.

Andere berichten

Schijnzelfstandigheid en ZZP’ers: Wat je moet weten

Schijnzelfstandigheid en ZZP’ers: Wat je moet weten

De regelgeving rondom zelfstandigen roept veel vragen op. Om je te ondersteunen, hebben we een overzicht gemaakt van de belangrijkste kenmerken en aandachtspunten voor opdrachten die als ZZP’er uitgevoerd kunnen worden. Of je nu zelfstandig werkt, samenwerkt met...

Lees meer
Hogere belasting voor kleine ondernemer in coronatijd

Hogere belasting voor kleine ondernemer in coronatijd

De kleine ondernemer gaat volgend jaar meer belasting betalen, waarschuwen 2 grote koepels van belastingadviseurs in een officiële reactie op de Prinsjesdagbegroting. De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) vindt de lastenverzwaringen in een tijd waarin veel...

Lees meer