Hogere belasting voor kleine ondernemer in coronatijd

november 10, 2020

De kleine ondernemer gaat volgend jaar meer belasting betalen, waarschuwen 2 grote koepels van belastingadviseurs in een officiële reactie op de Prinsjesdagbegroting.

De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) vindt de lastenverzwaringen in een tijd waarin veel kleine bedrijven het zwaar hebben vanwege de coronamaatregelen, ‘vreemd’ en ‘contraproductief’, en Register Belastingadviseurs (RB) noemt ze ‘teleurstellend’. Het gaat met name over de afgebouwde zelfstandigenaftrek voor kleine ondernemers en de heffing over voordeel uit aandelen voor het mkb. Die belasting stijgt van 25% in 2019 naar 26,9% volgend jaar. RB vindt dat het tarief vanwege de coronacrisis beter terug naar 25% kan.

Ondertussen voert het kabinet voor mkb’ers wel een tariefsverlaging door in de winstbelasting, van 16,5% naar 15%. “Maar die winst roomt de overheid weer af door het aanmerkelijk-belangtarief te verhogen”, zegt RB-voorzitter Fons Overwater. Daarnaast heeft slechts 6% van de bedrijven uit het mkb profijt van het oprekken van de winstgrens waarvoor het laagste belastingtarief geldt, blijkt uit antwoorden van minister Hoekstra op Kamervragen hierover.

Bronvermelding: Trouw.nl

Andere berichten

Uitstel van belastingbetaling

Uitstel van belastingbetaling

Ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen zijn gekomen of dreigen te komen, kunnen de Belastingdienst vragen om bijzonder uitstel van betaling. Bijzonder uitstel is mogelijk voor aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting...

Lees meer
Aanvulling en uitbreiding coronamaatregelen

Aanvulling en uitbreiding coronamaatregelen

Het kabinet heeft het pakket maatregelen ter bestrijding van de coronacrisis uitgebreid en aangevuld met enkele nieuwe maatregelen. TOGS De Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) is uitgebreid met een aantal sectoren. De TOGS is een belastingvrije gift...

Lees meer