Vervanging wet DBA voor meer zekerheid

oktober 13, 2017

Zzp’ers hebben een belangrijke positie op de arbeidsmarkt. In het regeerakkoord 2017-2021 staat dat zzp’ers om de juiste redenen moeten kiezen voor het zzp-schap en dat er geen sprake is van een arbeidsrelatie. Er komt een nieuwe wet voor meer zekerheid.

Nieuwe wet vervangt wet DBA

De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) geldt sinds 1 mei 2016. Het doel van de wet is schijnzelfstandigheid tegengaan. Door de wet DBA zijn zzp’ers en opdrachtgevers samen verantwoordelijk voor de relatie die zij met elkaar aangaan. De handhaving van deze wet DBA is opgeschort tot minimaal 1 juli 2018.

In het regeerakkoord staat dat de wet DBA onrust heeft gebracht. Door onzekerheid bij opdrachtgevers kon een aantal echte zelfstandige ondernemers bijvoorbeeld minder opdrachten krijgen. Daarom wordt de wet DBA vervangen. Er komt meer zekerheid. De nieuwe wet moet de opdrachtgever van echte zelfstandigen zekerheid bieden dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Het onderdeel ‘gezagsverhouding’ wordt verduidelijkt. De nieuwe wet moet ook schijnzelfstandigheid voorkomen. Bij het maken van de nieuwe wet worden diverse organisaties betrokken.

Opdrachtgeversverklaring

Het regeerakkoord deelt zzp’ers in drie groepen in:

Laag tarief: arbeidsovereenkomst

Voor zzp’ers is er altijd sprake van een arbeidsovereenkomst als zij een laag tarief combineren met een langere duur van de overeenkomst. Dat is al bij een opdracht die langer duurt dan drie maanden. Een arbeidsovereenkomst geldt ook bij de combinatie van een laag tarief en het verrichten van reguliere bedrijfsactiviteiten. Vermoedelijk ligt dit tarief tussen de 15 en 18 euro per uur.

Midden tarief: opdrachtgeversverklaring

Voor zelfstandigen die werken boven het ‘lage’ tarief geldt straks een ‘opdrachtgeversverklaring’. Opdrachtgevers krijgen deze verklaring via het invullen van een webmodule. De verklaring geeft hen vooraf duidelijkheid en zekerheid bij de inhuur van zelfstandig ondernemers. Het geeft vooraf zekerheid van vrijwaring van loonbelasting en premies werknemersverzekeringen. Tenzij de webmodule niet naar waarheid is ingevuld.

Hoog tarief: opt-out

Aan de bovenkant van de markt komt voor zzp’ers een opt-out voor de loonbelasting en de werknemersverzekeringen. Deze geldt in de volgende gevallen: de zzp’er hanteert een hoog tarief in combinatie met een kortere duur van de overeenkomst (korter dan een jaar). En bij de combinatie hoog tarief met het verrichten van specifieke bedrijfsactiviteiten. Bij een hoog tarief denkt het kabinet aan een tarief boven de 75 euro per uur.

Wat verandert er voor u als zzp’er?

De hoogte van uw uurtarief is belangrijk. Het is namelijk bepalend of u als zelfstandige werkt of niet. Hanteert u een hoog uurtarief? Dan krijgt u te maken met de opt-out voor de loonbelasting en de werknemersverzekeringen.

Wat verandert er voor u als opdrachtgever?

Er komt voor u vooraf meer duidelijkheid en zekerheid over de arbeidsrelatie. U krijgt een ‘opdrachtgeversverklaring’ via het invullen van een webmodule. De verklaring gebruikt u voor de inhuur van zzp’ers boven het ‘lage tarief’ en geeft u vooraf duidelijkheid en zekerheid over de arbeidsrelatie.

Tijd om te wennen

De markt krijgt de tijd om te wennen aan veranderde wet- en regelgeving. De huidige handhaving van de wet DBA wordt na invoering van de nieuwe maatregelen gefaseerd afgebouwd. Na invoering van de nieuwe wetgeving geldt maximaal een jaar een terughoudend handhavingsbeleid. Dit betekent dat er bijvoorbeeld geen boetes volgen na een eerste controle.

Andere berichten

Schijnzelfstandigheid en ZZP’ers: Wat je moet weten

Schijnzelfstandigheid en ZZP’ers: Wat je moet weten

De regelgeving rondom zelfstandigen roept veel vragen op. Om je te ondersteunen, hebben we een overzicht gemaakt van de belangrijkste kenmerken en aandachtspunten voor opdrachten die als ZZP’er uitgevoerd kunnen worden. Of je nu zelfstandig werkt, samenwerkt met...

Lees meer
Hogere belasting voor kleine ondernemer in coronatijd

Hogere belasting voor kleine ondernemer in coronatijd

De kleine ondernemer gaat volgend jaar meer belasting betalen, waarschuwen 2 grote koepels van belastingadviseurs in een officiële reactie op de Prinsjesdagbegroting. De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) vindt de lastenverzwaringen in een tijd waarin veel...

Lees meer