Schijnzelfstandigheid en ZZP’ers: Wat je moet weten

november 20, 2024

De regelgeving rondom zelfstandigen roept veel vragen op. Om je te ondersteunen, hebben we een overzicht gemaakt van de belangrijkste kenmerken en aandachtspunten voor opdrachten die als ZZP’er uitgevoerd kunnen worden. Of je nu zelfstandig werkt, samenwerkt met ZZP’ers, of opdrachtgever bent, deze informatie helpt je om compliant te blijven.

Kenmerken die horen bij een opdracht als ZZP’er
Zelfstandigheid: De werkende bepaalt zelf hoe het werk wordt uitgevoerd en wat de werktijden zijn, niet de opdrachtgever.
Projectmatig werk: Het gaat om een opdracht van kortere duur of een beperkt aantal uren per week.
Unieke expertise: De werkende voert geen werkzaamheden uit die ook door werknemers worden gedaan binnen de organisatie en brengt specifieke kennis en ervaring mee die niet aanwezig is binnen de organisatie.
Vervangbaarheid: De werkende heeft de vrijheid om zich te laten vervangen en kan dat in de praktijk ook doen.
Betaling op factuurbasis: De werkende wordt per uur of per opdracht betaald. Wanneer per uur wordt betaald, worden alleen de daadwerkelijk gewerkte uren betaald. Bij ziekte ontvangt de werkende geen vergoeding.
Ondernemerschap: De werkende draagt ondernemersrisico, doet eigen investeringen voor het werk (zoals materialen of apparaten), en toont zich als ondernemer, bijvoorbeeld door het beheren van een website of het hebben van meerdere opdrachtgevers.
Resultaatgerichtheid: Er is een duidelijke resultaatverplichting afgesproken met de werkende.

Belangrijk om te weten
Het is niet noodzakelijk dat een opdracht aan al deze kenmerken voldoet om als ZZP-opdracht te worden beschouwd. Elk punt versterkt echter de zelfstandigheid en helpt om compliant te blijven.

Waarom deze punten belangrijk zijn
Deze kenmerken helpen je als ZZP’er of opdrachtgever om samenwerkingen gezond en wettelijk correct te houden. Dit is belangrijk met de strengere handhaving van de Belastingdienst vanaf 2025 en de veranderingen in regelgeving.

Bron
Voor meer informatie over deze kenmerken en andere relevante richtlijnen kun je terecht op Rijksoverheid.nl.

Vragen of hulp nodig?
Heb je specifieke vragen over hoe deze punten op jouw situatie van toepassing zijn? Neem gerust contact met ons op. Wij staan klaar om je te helpen en houden je op de hoogte van verdere ontwikkelingen!

Andere berichten

Hogere belasting voor kleine ondernemer in coronatijd

Hogere belasting voor kleine ondernemer in coronatijd

De kleine ondernemer gaat volgend jaar meer belasting betalen, waarschuwen 2 grote koepels van belastingadviseurs in een officiële reactie op de Prinsjesdagbegroting. De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) vindt de lastenverzwaringen in een tijd waarin veel...

Lees meer
Uitstel van belastingbetaling

Uitstel van belastingbetaling

Ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen zijn gekomen of dreigen te komen, kunnen de Belastingdienst vragen om bijzonder uitstel van betaling. Bijzonder uitstel is mogelijk voor aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting...

Lees meer